Què són els Cereals?

Els cereals

Què són els cereals? Que són els pseudo-cereals? Que és el kamut? Que és la quinoa? Que és el mill? Perquè tenim intoleràncies? Mengem prou fibra?

Els cereals, per molta gent, són aquells aliments dissenyats en caixes de cartró, per menjar al matí amb llet o amb Iogurt. Però no, no són aquests els cereals dels que volem parlar. Els cereals són la principal font d’energia de les nostres cèl·lules i volem donar a conèixer el ventall de possibilitats que teniu a l’hora de consumir-los.

Els cereals en l’alimentació

Normalment, per representar la quantitat d’aliments que hem de consumir, es fa amb una piràmide alimentària. A la part de baix (la més ampla) hi ha els productes que hem de consumir cada dia. A la part de dalt, (la més estreta) hi ha aquells productes, que hem de consumir ocasionalment. En totes les piràmides alimentàries, en la base, hi hauria d’haver els hidrats de carboni. Els cereals són els aliments amb més hidrats de carboni, per això, se n’ha de consumir cada dia. I aquesta, es la part que volem explicar avui.

Es poden consumir en forma de gra, en farina, germinats o elaborats en forma de pa, pasta, pizza, bulgur, lletseitan (massa de gluten rica en proteïna)…  Si, també ho són els cereals del matí,  però compreu-los sense sucre!

És important coure i mastegar bé els cereals, sinó, creen flatulències i acidifiquen (un altre dia, ja us explicarem que vol dir això).

Igualment, els cereals són la matèria primera per a la fabricació de begudes alcohòliques (cervesa, whisky, sake…).

La paraula “cereal” té l’origen en “Ceres”. Segons la mitologia romana, Ceres, era la deessa de l’agricultura perquè va ensenyar a conrear la terra, sembrar, recollir el blat i elaborar el pa.

Les transformacions massives dels cereals, com la industrialització i la manipulació genètica, sobretot en els darrers anys, són la causa directa de moltes intoleràncies perquè al cos humà no li ha donat temps d’adaptar-se. Ja no ens fem el pa a casa.

Tipus de cereals

Hi ha discordàncies, en quines espècies pertànyen als cereals i als pseudo-cereals

Els cereals més importants són: el blat, la civada, l’ordi, el sègol, l’arròs, el blat de moro, el mill, la melca, el teff i el fonio.

Tradicionalment a Europa es consumeix el blat, el sègol al nord d’Europa, a Amèrica el blat de moro, a Àsia l’arròs, a l’Orient Mitjà l’ordi i a l’Àfrica el mill, la melca, el teff i el fonio. Però el creixement del coneixement de la dietètica i la demanda de cuina sana ha revitalitzat el consum d’aquests cereals per tot el món. El fet d’utilitzar tots aquests cereals, dóna més possibilitats a l’hora de fer una dieta variada. I és molt important, ja que al món “desenvolupat” ens sobren calories i ens falten nutrients.

El gluten, es una proteïna que tenen alguns cereals (blat, civada, ordi, i sègol), que dona la propietat elàstica, facilita les bombolles i permet l’estructura esponjosa dins de les masses, com les del pa. A la intolerància al gluten, se l’anomena celiaquia, i les persones que la pateixen han de substituir els cereals amb gluten, pels que no en tenen. El gluten és difícil de digerir fins i tot en persones sanes, per això recomanem reduir-ne el consum.

Alguns blats antics, que ara s’estan recuperant, com el kamut (més gran i cultivat a Egipte) i l’espelta (amb més sabor sobretot la petita), tenen menys gluten i són de més fàcil digestió. L’escanda, menys coneguda, encara perdura en regions fredes d’Europa i Àsia. El triticale és un híbrid entre el blat i el sègol. El bulgur no es una varietat, sinó un blat germinat, precuit i trossejat.

L’arròs es el cereal més equilibrat i de millor assimilació. Existeixen més de 1000 varietats i no és al·lergènic.

En català no hem de confondre la civada (avena en castellà) amb l’ordi (cebada en castellà).

GlutenCatalàCastellanoFrançaisEnglishNom binomial
SiBlatTrigoBléWheatTriticum
SiKamut khorasanKamut khorasanKamut khorasanKhorasan wheatTriticum turgidum ssp. turanicum
SiEspelta granEspelta o escaña mayorÉpeautreSpeltTriticum spelta
SiEspelta petitaescaña cultivadaEngrain o petite épeautreEinkorn wheatTriticum monococcum
SiEscanda o blat midonerFarro o escandaAmidonnierEmmerTriticum dicoccum
SiCivadaAvenaAvoineOatAvena sativa
SiOrdiCebadaOrgeBarleyHordeum vulgare
SiSègolCentenoSeigleRyeSecale cereale
NoArròsArrozRizRiceOryza sativa
NoBlat de moro o dacsaMaizMaïsMaizeZea mays
NoMillMijoMilletMilletPanicum miliaceum
NoMelca o sorgoSorgoSorghoSorghumSorghum
NoTef o teffTef o teffTef o teffTef, teff, taf, o xaaffiEragrostis tef
NoFonioFonioFonioFonioDigitatia exilis

Ara només ens falta animar als pagesos propers, a conrear totes aquestes varietats! Si, ens agrada el nom de pagès, avui, dir agricultor a un pagès és desprestigiar-lo.

La fibra dels cereals

Els cereals s’han de consumir de forma integral, perquè a la pela (segó), i al germen hi ha minerals, vitamines i fibra, que faciliten el correcte funcionament  de tot el nostre cos. En cas de problemes digestius, es poden menjar semi integrals.

A principis del segle XX, la indústria alimentaria va creure que la fibra era inútil i desagradable i va promoure el consum en forma refinada. Més tard, quan es van adonar de l’error, van aprofitar per vendre la fibra per separat, per treure’n un profit comercial. Quin sentit té menjar un arròs refinat i desprès el segó? La fibra dels cereals integrals, junt amb la de la verdura, els llegums, la fruita i els fruits secs, es la millor que podeu consumir. Per tant, no us recomanem el consum de fibra en aliments que no la duen de forma natural. També heu de tenir en compte que un excés de fibra pot perjudicar la salut. Compreu amb sentit comú.

Els pseudo-cereals

Són o no són cereals?

Els pseudo-cereals, no són de la mateixa família dels cereals (gramínies), però tenen característiques nutritives semblants i es poden menjar de la mateixa manera. Igual que els cereals, es poden consumir en gra, en farina, llet, fer-ne pa…

Eren consumits principalment pels inques. Els més importants són la quinoa, l’amarant i el fajol; totes, amb proteïnes d’alt valor biològic (com les de la carn) i riques en minerals . En aquest grup també hi podríem afegir el sèsam (ric en calci) i la chia (rica en omega-3).

Són aptes per celíacs, però també ideals per a tothom.

GlutenCatalàCastellanoFrançaisEnglishNom binomial
NoFajol o sarraíSarraceno o AlforfónSarrasinBuckwheatFagopyrum esculentum
NoQuinoaQuinoaQuinoaQuinoaChenopodium quinoa
NoAmarant, marxant o bletAmarantoAmaranteAmaranthAmaranthus…
NoSèsamSésamo o ajonjolíSésameSesameSesamum indicum
NoChiaChiaChiaChiaSalvia hispanica

Ah! I ja sabeu, si tot és ecològic millor! Els cereals ecològics, són més nutritius, tenen més minerals i respecten el medi ambient!

Quim Gutiérrez Villach

Quim Gutiérrez Villach

Emprenedor a la recerca de la sostenibilitat. Escric a @ViuLogic i @SostenibleO sobre desenvolupament sostenible, canvi climàtic, medi ambient, economia verda, alimentació, energia renovable, responsabilitat social corporativa, Planeta Terra, reciclatge i consum responsable. M'agrada la natura, el mar, la muntanya, el silenci. Els meus interessos, alimentació, cuina, teatre, i vida saludable. LinkedIn

Una resposta a “Què són els Cereals?”

Els comentaris estan tancats.